Extra investeringen zorgen voor 100% toegankelijke vakantiewoningen, sanitair, wandelpaden, congrescentrum

Met de vakantieperiode in het vooruitzicht en de huidige focus op binnenlands toerisme en vrijetijdsbeleving, zet Provincie Antwerpen de toegankelijkheid van haar recreatie- en groendomeinen in de kijker, waar reeds jaren aan gewerkt is.

Het provinciebestuur biedt immers reeds geruime tijd én op structurele wijze veel aandacht aan toegankelijkheid in de recreatie- en groendomeinen. Zo wordt toegankelijkheid systematisch meegenomen bij nieuwe bouw- en infrastructuurprojecten.

Ook bij de opmaak van masterplannen wordt de toegankelijkheid steeds onderzocht, van de infrastructuur maar ook van de recreatieve voorzieningen. Het resultaat van deze systematische aanpak mag er zijn. Enkele voorbeelden zijn:

Zilvermeer: 100% toegankelijke vakantiewoningen

Het provinciaal domein Zilvermeer beschikt over twee "100%-toegankelijke" vakantiewoningen. De vakantiewoningen zijn uitermate geschikt voor groepen of families met personen met een beperking (handicap), of minder mobiele personen.

Ze zijn volledig zonder niveauverschillen opgebouwd, met speciale aandacht voor rolstoelgebruikers, zoals aangepaste deurbreedtes, voldoende ruimte voor de draaicirkel, aangepast sanitair en een kitchenette.

Lilse Bergen: 100% toegankelijk sanitair

Op de Lilse Bergen werden enkele sanitaire gebouwen op de camping volledig vernieuwd en "100%-toegankelijk" gemaakt.

De Nekker: 100% toegankelijk zwembad

In De Nekker is het zwembad 'De Nekkerpool' volledig uitgerust voor mindermobiele mensen met o.a. een beweegbare bodem, aangepaste trap en MIVA-lift (mindervaliden lift).

Ook bij de inrichting van de kleedkamers, douches, kassa's en het onthaal is hieraan nodige aandacht gegeven. Ook werd de atletiekpiste in De Nekker, in volle afwerking nu, gescreend op toegankelijkheid.

De Schorre: 100% toegankelijk congrescentrum

In het congrescentrum De Pitte in De Schorre zijn alle zalen integraal toegankelijk, net zoals het wielermuseum De Velodroom. De laatste jaren zijn ook heel wat paden verhard.

Groendomeinen en dienstgebouwen: 100% toegankelijk

Ook de dienstgebouwen in de Averegten en het Prinsenpark zijn goede voorbeelden van "100%-toegankelijkheid".

In het Arboretum Kalmthout zijn - met uitzondering van het parcours 'Wandelen over Bomen" - in normale weersomstandigheden alle paden en gazons toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een 300 meter lang verhard tuinpad verbindt het Vangeertenhof met het onthaalgebouw en de grote weide, en zorgt voor een betere toegankelijkheid.

Drempelvrij toerisme: rolstoeltoegankelijk wandelen

Bovendien startte het provinciebestuur in 2019 het project "drempelvrij toerisme" dat loopt over heel de legislatuur. Met dit project wil het bestuur drempels wegwerken en vakantieparticipatie mogelijk maken voor iedereen.

Er wordt gekeken naar alle mogelijke drempels zoals fysieke, socioculturele, mentale en financiële. Of naar specifieke gezinssituaties, de leeftijd of een combinatie van al deze factoren. Soms is er een exclusief aanbod voor een specifieke doelgroep ontwikkeld.

Gedeputeerde Jan De Haes: "Eén van de vele acties is een screening van de provinciale domeinen op "rolstoel-toegankelijk wandelen" dit jaar. In 2022 worden de wandelpaden verder gescreend, en indien mogelijk tot wandellussen omgevormd of verbeterd.

Het ontlenen van terreinrolstoelen behoort tot de projectdoelstellingen evenals het label "toegankelijke horeca". Wij kijken uit naar de publicatie van de toegankelijkheidsgids einde 2022, waarover later meer.

Intussen dankt het provinciebestuur de teams van al haar recreatie- en groendomeinen (EVAPs en ABPs) en de medewerkers van de dienst Toerisme, in het bijzonder de ploeg Drempelvrij Toerisme voor al hun geleverde inspanningen waar het bestuur trots op is.

En hartelijk dank ook aan Inter, het Vlaams expertisecentrum mens en omgeving voor het langdurig partnerschap en het delen van hun expertise om de omgeving betreedbaar, bruikbaar, begrijpbaar en dus comfortabel te maken voor iedereen."